fredag 26 juni 2015

Telefonkontakt vid Gasksashytta

Nu har vi fått telefonkontakt och Elin, Eva och Lukas som kl 15 idag befann sig vid Gaskashytta men går vidare till Altevasshytta för att övernatta där.

De senaste dagarna har varit minst sagt besvärliga och för att använda Elins egna ord snöhelvete, vattenhelvet, snårhelvete och klipphelvete.

Humöret är dock just nu på topp även om det så här långt varit den besvärligaste tur hon gjort.

Sist vi hade telefonkontakt var vid Rostashytta. På leden mot Dertahytta var det redan från start svåra vad med extremt mycket vatten, efter detta kom snön och snöskorna åkte på. Dimman drog in och allt blev vitt vilket medförde att leden ej syntes.  En stor del av sträckan fick navigeras genom kompassgång i den täta dimman. Sista branta biten ner mot hyttan bestod av snöklädda klippblock.

I Dertahytta var de helt själva.

Målet nästa dag var att ta sig till Dividalshytta men pga av högt vatten tvingades de ta en annan betydligt tuffare och brant väg utan led för att övernatta i en liten Raststuga utan bäddar. Även den dag var det snö och flera tuffa vad. När de kl 10 på kvällen klampande in i den lilla stugan, som ligger vid en mindre väg, var den ockuperad av en lätt berusad fransman som med förskräckt syn stirrade på det svettiga och skitiga sällskapet och genast erbjöd sig att flytta ut i sitt tält. Han ville dessutom bjuda på drinkar men Elin och Eva var mer fokuserade på mat och sömn i detta läge.

Från den lilla stugan till Vuomahytta där det övernattat senast har vandringen gått relativt bra men väldigt lerigt och mycket snår. Bland all gyttja och snår ramlade de över en norrman som låg utmed leden under en uppspänd grå  pressening. Han rörde sig inte , så Elin gick fram för att kolla läget och det visade sig att han bara sov tungt.

När vi fick kontakt befann de sig i Gaskashytta men siktade på att ta sig till Altevasshytta för att övernatta. Därefter har de sedan två dagar till Abisko fjällstation

Ni kommer säkert få ett mer detaljerat och känsloladdat inlägg från Elin längre fram som med egna ord får beskriva hur tufft och eländigt det varit.

I stort sett är det snö från 700 meter och över. Mycket vatten i jokkarna tillsammans med att flera är delvis snötäckta gör vaden mycket besvärliga i nuläget. Snösmältningen går dock fort så förhållandena kan snabbt bli bättre.

Under tiden vi kompletterade detta inlägg ringde Elin igen och meddelade att de kommit fram till Altevasshytta som de har helt för sig själva.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar