måndag 22 juni 2015

Över snöfält och vattenrika jokkar till Rostashytta i Norge

Mobiltäckningen är mycket bristfällig i området så bloggen uppdateras av min man på hemmaplan via information från sms och telefonsamtal där det finns möjlighet.

Igår fungerade av någon anledning inte SPOT sändningen som jag gör en gång per dygn när vi når fram till nattlägret. Via SPOTEN finns också möjlighet att sända förprogrammerade meddelanden till anhöriga och nödsignal trots att mobiltäckning saknas, så det är skönt att det verkar fungera igen. Vår position just nu är vid Rostashytta i Norge där vi skall övernatta.

Vandringen från Treriksröset via Pältsastugan, där vi sov senaste natten,  till Rostashytta i Norge har varit ganska slitsam. Bitvis väldigt mycket snö så snöskorna och all träning har kommit väl till pass. Snösmältningen har kommit igång ordentligt och några jokkar har varit besvärliga att ta sig över. När jokken blir djup och ström bottnar heller inte Lukas vilket gör att jag får hålla honom i packväskans handtag för att han inte skall följa med strömmen samtidigt som jag själv måste koncentrera mig på att hålla balansen och var jag sätter fötterna. De närmaste dagarna kommer vattenflödena att öka i området och vandrare som tar denna väg kommer få det mycket besvärligt innan vattennivåerna sjunker.

Trots det slitsamma med snön så har vi det toppen i den fantastiska naturen och  njuter av det soliga och sköna vädret.

Norska hyttor är väldigt fina och Rostashytta är inget undantag. I Pältsstugan på den svenska sidan var vi ensamma i stugan men här i Rostas är det ganska mycket folk. Hyttan ligger lättillgängligt ca 12 km från väg, vilket är en del av förklaringen liksom att det norska folket är ett hyttefolk som aldrig tvekar för en tur på fjället.

I morgon har vi en tuff dag framför oss med en hel del höjdmeter som skall avverkas.

Lukas hälsar att han trivs bra i fjällen och det är kul med alla fjällämlar och renar.

Karta som visar Startpunkten vid Treriskröset (punkt 2) och nuvarande position vid Rostashytta (punkt 3)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar